Dne 18. září 2014 se žáci 4. ročníku oboru Gastronomie zúčastnili akce Slavnosti jídla, která byla součástí pátého ročník Festivalu v centru dění.
Akce probíhá od 11. září do 12. října 2014 a pořádá ji radnice městské části Brno-střed a její kulturní a vzdělávací středisko.
Tento měsíc plný chutí, vůní a zážitků postupně přináší Slavnosti piva, Slavnosti jídla, Slavnosti vína a Slavnosti řemesel.
Zástupci brněnské gastronomie předvedli své umění, servírovali návštěvníkům své nejlepší předkrmy, hlavní chody a vynikající dezerty. V nabídce byly alkoholické i nealkoholické nápoje, různé druhy kávy i vína. Pro jednoduchost obsluhy a prodeje bylo nutné před konzumací zakoupit tzv. „granty“ v hodnotě 30 Kč, za které jsme pak mohli nakupovat u jednotlivých prodejců. Postupně jsme společně s žáky ochutnali nejeden vynikající pokrm. Nejzajímavější byl guláš ze pštrosího masa, grilovaný vyzrálý hovězí bio rumpsteak a šlehané vanilkové mascarpone s lesním ovocem.
Exkurzi žáci velmi ocenili, umožnila jim poznat pro ně možná dosud neznámé vynikající brněnské restaurace a rozšířila tak jejich obzor. Umění kuchařů bylo pro ně velkou inspirací a motivací k dalšímu studijnímu úsilí.    

 

Mgr. Kamila Kroupová, vedoucí akce